De 'geheime bases' van de miljardair kapseisden

Published by Elna Schuppe on

EEN KRACHT van 400 zwaar bewapende tactische politie heeft 17 eigendommen aan de westelijke grenzen van Finland bestormd, waarvan vele eigendom waren van de mysterieuze Russische zakenman Pavel Melnikov.

De invallen, die plaatsvonden in september, omvatten een aanval op het kleine eiland Sakkiluoto. Het eiland had negen pieren, een helikopterplatform, een zwembad met camouflagekleurige daken, zwermen schotelantennes en kazerne-achtige huizen.

Officieel onderzoekt de federale politie van KRP van Finland een Russisch onroerendgoedbedrijf voor het witwassen van geld.

Maar velen in Finland geloven niet dat deze eigenschappen overeenkomen met hun beschrijvingen als luxe uitjes of vastgoedbeleggingen. En de Finse autoriteiten zijn ongewoon stil over dit alles. Dit wordt als vreemd gezien, gezien het gekraai van soortgelijke zakelijke criminele zaken in het verleden.

Lokale media speculeren dat het Russische bedrijf in feite land opkoopde om geheime buitenposten te leggen voor de spionnen en speciale troepen van Moskou.

De betrokkenheid van de Finse strijdkrachten bij de invallen heeft aan deze speculatie toegevoegd. Surveillancevliegtuigen en helikopters dwongen een no-fly-zone over de Turku-archipel af omdat 100 gewapende agenten het eiland in kleine boten rondzwierven. Nog eens 300 waren verspreid tussen de 16 resterende eigenschappen.

Sackilot Island, het centrum van een Finse politie-inval, is een ongebruikelijk uitgerust eiland dat eigendom is van een Russische miljardair. Afbeelding: Google Maps

Sackilot Island, het centrum van een Finse politie-inval, is een ongebruikelijk uitgerust eiland dat eigendom is van een Russische miljardair. Afbeelding: Google Maps Bron: geleverd

Iedereen had naar verluidt te kampen met bewakingscamera's en bewegingsdetectoralarmen, ondanks hun afgelegen locaties.

Pavel Melnikov bezat de 17 overvallen door sites voornamelijk via zijn in Finland gevestigde bedrijf Airiston Helmi. Maar Airiston heeft, ondanks het feit dat hij sinds 2007 miljoenen heeft geïnvesteerd, nog nooit winst gerapporteerd.

‘Er zijn geen commerciële redenen om het land te kopen, maar de wegen zijn strategisch belangrijk en hun militaire betekenis is aanzienlijk,’ schreef lid van het Finse parlement Tom Packalen voor de krant Uusi Soumi.

‘Als Airiston Helmi een echt commercieel bedrijf is, wordt het bestuurd door echt slechte zakenmensen of het witwassen van geld, waardoor de politie een grootschalige operatie op de site leidde.’

Melnikov was niet één van slechts twee mannen die waren gearresteerd tijdens de invallen. De ene is een Russische en de andere een Estse of Russische erfenis. Geen van beiden is genoemd.

Zeven mensen waren vastgehouden voor ondervraging.

Melnikov zelf blijft buiten bereik. Hij claimt het Russische, Letse en Maltese staatsburgerschap.

De Finse politie zegt dat ze $ 5 miljoen in contanten hebben gegrepen. Computers en flash-drives met ongeveer 100 terabytes aan gegevens werden naar verluidt geconfisqueerd.

De Franse Tigre-aanvalshelikopter ondersteunt Dutch Landing Craft terwijl ze Finse en Nederlandse mariniers vervoeren tijdens een gezamenlijke demonstratie als onderdeel van de NAVO-oefening Trident Juncture 2018 - bedoeld om de toegenomen Russische activiteit in de regio tegen te gaan. Afbeelding: AFP

De Franse Tigre-aanvalshelikopter ondersteunt Dutch Landing Craft terwijl ze Finse en Nederlandse mariniers vervoeren tijdens een gezamenlijke demonstratie als onderdeel van de NAVO-oefening Trident Juncture 2018 – bedoeld om de toegenomen Russische activiteit in de regio tegen te gaan. Afbeelding: AFP- bron: AFP

Het is niet de eerste keer dat Finse media de angst voor een potentiële Russische ‘hybride oorlogsvoering’ -campagne opwerpen door strategische grondaankopen. Finland, dat Rusland grenst aan het oosten en Noorwegen in het westen, vertrouwt zwaar op de westelijke havens en de scheepvaartroutes van de Oostzee. Er zijn ook twee grote olieraffinaderijen in het gebied.

In 2018 voerden Russische special forces een onaangekondigde moppeninvasie op het eiland Gogland in, dichtbij de Finse kust.

Het eiland is door Rusland in eigen bezit en de inval omvatte de inbeslagname door de lucht van speciale troepen van troepen die een gesimuleerde faciliteit ‘aanvielen’ voordat ze uit de helikopter mochten.

Het werd algemeen gezien als een ‘signaal’ om te waarschuwen tegen de verbeterende relaties van Finland met het Westen.

Categories: Wereld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *