Afbeeldingen tonen verwoesting van de nieuwste vuren van Californië

Published by Elna Schuppe on

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat ‘grove wanbeheer van bossen’ de oorzaak is van twee ongecontroleerde branden in het bosbranden in Californië, waar negen mensen zijn gedood en honderdduizenden gedwongen zijn geëvacueerd.

‘Er is geen reden voor deze enorme, dodelijke en dure bosbranden in Californië, behalve dat bosbeheer zo arm is’, schreef hij zaterdagochtend in een Twitter-bericht.

‘Miljarden dollars worden elk jaar gegeven, met zoveel levens verloren, allemaal vanwege grove wanbeheer van de bossen. Oplossing nu, of geen Fed-betalingen! 'Voegde hij eraan toe.

Zijn reputatie bij de vuren bracht kritiek op sociale media en beroemdheden zoals popster Katy Perry, die zijn tweet beschreef als een ‘absoluut harteloze reactie’.

Ze voegde eraan toe: ‘Er is zelfs geen politiek bij betrokken. Gewoon goede Amerikaanse gezinnen die hun huis verliezen terwijl je tweets, evacuerend in opvangcentra. ‘

Anderen vroegen zich af of hij het verschil kende tussen bosbranden en bosbranden. Ze vielen hem ook aan voor het uitgeven van een tweet die helemaal over geld ging, zonder sympathie of gedachte voor degenen wiens leven door de tragedie werd getroffen.

President Donald Trump heeft gesproken over de bosbranden in Californië. Afbeelding: AP

President Donald Trump heeft gesproken over de bosbranden in Californië. Afbeelding: AP- bron: AP

Toen mensen in de vuren omkwamen, beval honderdduizenden om in heel Californië te evacueren, met een snel uitdijende vlam die het resort Malibu, waar Hollywood-sterren wonen, bedreigde.

De dodelijke slachtoffers werden gerapporteerd in een enorm laat inferno-inferno in de stad Paradise, in Butte County ten noorden van de staatshoofdstad Sacramento, waar zo'n 6700 structuren in vlammen opgingen – officieel de meest destructieve brand in Californië die ooit werd opgetekend.

De snel bewegende uitbarsting, die de autoriteiten het ‘Kampvuur’ hebben genoemd, brak uit op donderdagochtend. Gewaaid door harde wind, heeft het 36.400 hectare geschroeid en is slechts vijf procent ingeperkt, zei de California Fire Department (Cal Fire) eind vrijdag.

Tim Billow, 62, probeert zijn aanplant in zijn achtertuin te redden terwijl de Woolsey Fire in Malibu brandt. Afbeelding: AP

Tim Billow, 62, probeert zijn aanplant in zijn achtertuin te redden terwijl de Woolsey Fire in Malibu brandt. Afbeelding: AP- bron: AP

Een brandweerman houdt de wacht terwijl het Woolsey-vuur een huis in Malibu verbrandt. Afbeelding: AP

Een brandweerman houdt de wacht terwijl het Woolsey-vuur een huis in Malibu verbrandt. Afbeelding: AP- bron: AP

Andere grote branden woedden in Zuid-Californië, waaronder een net ten noorden van Los Angeles en een andere in Ventura County in de buurt van Thousand Oaks, waar een veteraan van het Korps Mariniers op woensdagavond 12 mensen doodde in een country-muziekbar.

‘De omvang van de vernietiging die we hebben gezien is echt ongelooflijk en hartverscheurend en ons hart gaat naar iedereen die hier last van heeft’, zei Mark Ghilarducci, de directeur van het kantoor van de Californische gouverneur voor nooddiensten.

Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen om hulp te bieden aan de door vuur getroffen gebieden.

Een brandweerman vecht de Woolsey Fire in Malibu. Afbeelding: AP

Een brandweerman vecht de Woolsey Fire in Malibu. Afbeelding: AP- bron: AP

Late vrijdag Butte County Sheriff Korey Honea zei dat het zijn ‘verdrietige plicht’ was om de dodental bij Camp Fire bij te werken naar negen.

‘Ik heb niet alle details, want we hebben onderzoekers op het veld’ proberen de locaties te bereiken waar slachtoffers werden gemeld, vertelde Honea aan een persconferentie.

Windgestuurde vlammen van een wildvuur racen op een helling en steken de weg over in Malibu. Afbeelding: AP

Windgestuurde vlammen van een wildvuur racen op een helling en steken de weg over in Malibu. Afbeelding: AP- bron: AP

Palmbomen omlijsten een huis dat verwoest wordt door een bosbrand boven de Pacific Coast Highway in Malibu. Afbeelding: AP

Palmbomen omlijsten een huis dat verwoest wordt door een bosbrand boven de Pacific Coast Highway in Malibu. Afbeelding: AP- bron: AP

Maar hij zei wel dat vier mensen in een voertuig in de omgeving van het Paradijs werden gevonden, terwijl een ander buiten het voertuig in de buurt was. Er zijn er nog drie gevonden buiten een woning, en een binnen een huis.

Tientallen andere mensen werden als vermist opgegeven.

Een bosbrand brandt een structuur in de buurt van Malibu Lake. Afbeelding: AP Photo / Ringo H.W. Chiu

Een bosbrand brandt een structuur in de buurt van Malibu Lake. Afbeelding: AP Photo / Ringo HW Chiu Bron: AP

Bewoners die ontsnapten aan het Paradijs plaatsten aangrijpende video's op sociale media terwijl ze door tunnels met wervelende rook en oranje vlammen reden om het wildvuur te ontvluchten.

De vlammen vernietigden honderden huizen, een ziekenhuis, een benzinestation, verschillende restaurants en talloze voertuigen, zeiden ambtenaren.

Verplichte evacuatieorders werden uitgegeven voor meer dan 52.000 mensen in het natuurgebied aan de voet van de bergen van de Sierra Nevada.

Mensen leiden paarden en pony's over de Pacific Coast Highway naar een evacuatieruimte bij Zuma Beach in het Point Dume-gebied van Malibu. Afbeelding: AP

Mensen leiden paarden en pony's over de Pacific Coast Highway naar een evacuatieruimte bij Zuma Beach in het Point Dume-gebied van Malibu. Afbeelding: AP- bron: AP

‘De hele onderkant van het Paradijs is nu volledig in vlammen opgeslorpt’, vertelde Kevin Winstead, een inwoner van het nabijgelegen Magalia, aan KIEM TV. ‘Alles is nu in vlammen opgeslokt.

‘Er zal niet één huis blijven staan,’ zei hij. ‘Ik ben er kapot van.’ ‘We hopen gewoon dat ons gloednieuwe huis waar we morgen naar toe wilden verhuizen, niet platgebrand is’, zei Winstead.

Een trap die ooit naar een ander niveau leidde, wordt gezien als een van de verbrande overblijfselen van het huis in Paradise, Californië. Afbeelding: AP

Een trap die ooit naar een ander niveau leidde, wordt gezien als een van de verbrande overblijfselen van het huis in Paradise, Californië. Afbeelding: AP- bron: AP

De bewoners van de enclave aan het strand van Malibu en de gated community van Hidden Hills, waar beroemdheden als Kim Kardashian en Grammy Award winnaars Drake en The Weeknd wonen, kregen de opdracht om door de autoriteiten te vertrekken.

Een winkel brandt als de kampbrand door het paradijs scheurt. Afbeelding: Josh Edelson / AFP

Een winkel brandt als de kampbrand door het paradijs scheurt. Afbeelding: Josh Edelson / AFP Bron: AFP

Het Woolsy-vuur brandt een chique huis bij het Malibu-meer. Afbeelding: AP Photo / Ringo H.W. Chiu

Het Woolsy-vuur brandt een chique huis bij het Malibu-meer. Afbeelding: AP Photo / Ringo HW Chiu Bron: AP

De Australische zakenman Jon Sully, zijn vrouw Kath en hun drie kinderen Spencer, Isabelle en Hamish, moesten ook een gek streepje maken vanuit hun Hidden Hills-huis toen de vuurlinie donderdagavond dichterbij kwam.

‘We kregen gisteravond de eerste verplichte uitrusting om 7.06 uur en pakten de kinderen, honden, paspoorten, foto's enz. In de auto,’ vertelde Sully, medeoprichter van het winkelverhuurplatform StoreMatch, aan AAP.

‘We konden de rode gloed boven de bergkam zien die oplaaide dus aarzelde niet om te gaan.’

Een wildvuur brandt boten op Malibu Lake. Afbeelding: AP Photo / Ringo H.W. Chiu

Een wildvuur brandt boten op Malibu Lake. Afbeelding: AP Photo / Ringo HW Chiu Bron: AP

Een huis brandt tijdens het Kampvuur in het Paradijs. Afbeelding: Josh Edelson / AFP

Een huis brandt tijdens het Kampvuur in het Paradijs. Afbeelding: Josh Edelson / AFP Bron: AFP

Ze gingen naar het huis van een vriend in het nabijgelegen Agoura Hills, maar drie uur later werden ze gedwongen weer te evacueren toen de politie op de luidsprekers door de buurt reed en waarschuwde dat ze in gevaar verkeerden.

Ze kwamen bij een derde vriend thuis en brachten een nerveuze nacht door. De dreiging blijft voor de regio.

‘De rook was apocalyptisch,’ zei Sully.

Evacués van een wildvuur rusten op kinderbedjes en dekens die door het Rode Kruis worden geleverd in het gymnasium op de Taft Charter High School in de Woodland Hills-sectie van Los Angeles. Afbeelding: AP Photo / Richard Vogel

Evacués van een wildvuur rusten op kinderbedjes en dekens die door het Rode Kruis worden geleverd in het gymnasium op de Taft Charter High School in de Woodland Hills-sectie van Los Angeles. Afbeelding: AP Photo / Richard Vogel Bron: AP

Een brandweerman houdt de wacht terwijl het bosbrand een huis in de buurt van het Malibu-meer brandt. Afbeelding: AP Photo / Ringo H.W. Chiu

Een brandweerman houdt de wacht terwijl het bosbrand een huis in de buurt van het Malibu-meer brandt. Afbeelding: AP Photo / Ringo HW Chiu Bron: AP

In Zuid-Californië zeiden autoriteiten dat ongeveer 200.000 mensen onder evacuatie-orders staan.

De Ventura County Fire Department zei dat het ‘Woolsey Fire’ ongeveer 35.000 acres had verbrand, niet was ingesloten en dat er evacuatiebevel was uitgevaardigd voor zo'n 88.000 huizen in de provincie en het naburige Los Angeles County.

‘Het is van groot belang dat bewoners goed letten op evacuatiebevelen’, zei de brandweer van Los Angeles County op Twitter. ‘Dit is een zeer gevaarlijk door de wind aangedreven vuur.’ De ‘Woolsey Fire’ heeft Highway 101 in de buurt van de stad Agoura Hills gesprongen en delen van de belangrijkste Noord-Zuid-slagader aan de kust zijn afgesloten, waardoor verplichte evacuaties zijn gestart, waaronder de hele stad. van Malibu.

De vlammen vernietigden Paramount Ranch, een filmset voor cowboyshows waaronder HBO'S Westworld, zeiden officials.

Cal Fire plaatste beelden van helikopters die vlammen toonden die over heuvelruggen renden richting miljoenen huizen.

Een helikopter laat water vallen terwijl een wildvuur een huis in de buurt van het Malibu-meer verbrandt. Afbeelding: AP Photo / Ringo H.W. Chiu

Een helikopter laat water vallen terwijl een wildvuur een huis in de buurt van het Malibu-meer verbrandt. Afbeelding: AP Photo / Ringo HW Chiu Bron: AP

‘We hebben gehoord dat dit zou komen, dus we hebben de sprinklers opgezet en we hebben het hele huis afgespoten’, zei Patrick Henry, een inwoner van Malibu. ‘We hadden vrijwel genoeg tijd om de honden in de kofferbak te krijgen.’ Malibu is een van de meest gevraagde locaties in Californië voor Hollywood-sterren die op zoek zijn naar privacy en luxe, en is de thuisbasis van Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Jennifer Aniston, Halle Berry, Charlize Theron, Brad Pitt en tal van andere beroemdheden.

Reality-tv-ster Kim Kardashian West, die net ten noorden van de Malibu kust in Calabasas woont, onthulde op Instagram dat ze gedwongen was haar huis te ontvluchten.

‘Ik ben net thuisgekomen en had 1 uur om in te pakken en ons huis te evacueren. Ik bid dat iedereen veilig is, ‘zei ze.

TV-ster Charlie Sheen twitterde dat zijn vader, Martin Sheen en zijn moeder Janet beiden waren vermist – maar het paar kwam ongedeerd uren later op een evacuatieplek aan het strand opduiken.

‘Het gaat goed, we zijn op Zuma Beach en we gaan waarschijnlijk vannacht in de auto slapen’, vertelde Martin Sheen aan Fox News 11, waarin hij zijn volwassen kinderen toesprak.

Sheen zei dat dit het ergste vuur was dat hij in 48 jaar leven in Malibu had gezien. Regisseur Guillermo del Toro tweette dat Bleak House, zijn museum van horrorfilmmemorabilia, ook op het pad van de vlammen was.

Mensen dragen maskers tijdens een wandeling door het financiële district in de met rook gevulde lucht in San Francisco. Afbeelding: AP Photo / Eric Risberg

Mensen dragen maskers tijdens een wandeling door het financiële district in de met rook gevulde lucht in San Francisco. Afbeelding: AP Photo / Eric Risberg Bron: AP

De brandzone is een populair gebied voor Australische expats om te leven. Meer dan 3000 hectare land en minstens 20 huizen zijn verwoest omdat twee vuren, aangedreven door harde wind, niet te stoppen waren toen ze naar het westen reden, de 101 Freeway op sprongen en brullend richting Malibu aan de kust.

De autoriteiten zeiden dat ongeveer 75.000 huizen in de provincies Ventura en Los Angeles onder verplichte of vrijwillige evacuatiebestellingen staan en dat het aantal zou kunnen toenemen.

Categories: Wereld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *