Een angstaanjagende waarschuwing vóór de aardbeving stelde Indonesische dorpelingen in staat om net op tijd te vluchten

Published by Elna Schuppe on

HET leven van veel dorpsbewoners die leefden in het epicentrum van de verwoestende aardbeving die het Sulawesi-eiland in Indonesië trof, werd gespaard omdat ze bang waren voor een kleinere die drie uur eerder toesloeg.

Een kuststrook bezaaid met dorpen ten noorden van de verwoeste stad Palu werd bijna een week afgesneden door aardverschuivingen die de wegverbinding blokkeerden nadat de grote aardbeving met een kracht van 7.5 plaatsvond op 28 september.

Een moeder troost zijn zoon terwijl ze wachten om aan boord te gaan van militaire vliegtuigen voor evacuaties. Afbeelding: Getty

Een moeder troost zijn zoon terwijl ze wachten om aan boord te gaan van militaire vliegtuigen voor evacuaties. Afbeelding: Getty Bron: AFP

Maar de weg is nu open en de hulp begint in het gebied te druppelen dat gevreesde reddingswerkers zijn uitgewist.

Terwijl de vernietiging omvangrijk is, met veel huizen verwoest, zeiden de dorpelingen zaterdag dat ontelbare levens werden gered door een aardbeving van 6,1 magnitude die zo'n drie uur eerder ongeveer 20 kilometer zuiderlijk toesloeg.

Het officiële dodental van de grotere aardbeving en de tsunami die het veroorzaakte, staat op 1649, maar het zal zeker stijgen.

Indonesische patiënten krijgen medische behandeling in het drijvende ziekenhuis. Afbeelding: AFP

Indonesische patiënten krijgen medische behandeling in het drijvende ziekenhuis. Afbeelding: AFP- bron: AFP

De meeste doden zijn gevonden in Palu. Cijfers voor meer afgelegen gebieden, waarvan sommigen pas net opnieuw met de buitenwereld zijn verbonden, rijden alleen maar naar binnen.

‘Gelukkig waren de meeste mensen al buiten,’ zei Lende Tovea dorpshoofd Rahman Lakuaci.

‘Iedereen rende naar buiten toen de eerste beving plaatsvond en maar weinig mensen waren dapper genoeg om weer naar binnen te gaan.’

Lakuaci schatte dat er in het gebied tientallen mensen waren omgekomen.

De stad Palu leed zware verliezen, met hotels, winkelcentra en talloze huizen verwoest door de aardbeving en door een tsunami die de oceaan van de stad afzaagde.

Indonesische soldaten lopen door puin in het dorp Perumnas Balaroa in Palu. Afbeelding: AFP

Indonesische soldaten lopen door puin in het dorp Perumnas Balaroa in Palu. Afbeelding: AFP- bron: AFP

De aardbeving bracht stroomlijnen en communicatienetwerken naar beneden en meer dan de helft van de huizen in het district Sirenja werden vernietigd. De overgeblevenen waren zo gehavend dat ze ‘niet geschikt waren voor gebruik’, zei Lakuaci.

De meesten zouden moeten worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, zei hij.

Mensen hebben de afgelopen week overleefd door te zoeken naar voedsel in velden en boomgaarden en te spoelen in de beboste heuvels.

MEER DAN 1500 KILLED

Een team van Franse reddingsdeskundigen is begonnen met jagen door een enorme uitgestrektheid van puin aan de rand van Palu, op zoek naar lichaamsdelen van slachtoffers van aardbevingen die uit de modder steken.

De Indonesische president Joko Widodo zegt dat alle slachtoffers van de aardbeving moeten worden gevonden.

Honderden mensen worden verondersteld te zijn begraven in langzaam drogende modder die gemeenschappen ten zuiden van Palu omhulde toen de aardbeving leidde tot liquefactie van de bodem, een fenomeen dat de grond in een kolkende modder verandert.

Arnaud Allibert en vier andere leden van de groep Pompiers Humanitaires Francais waren de eerste redders in een grimmige uitgestrektheid van verwarde puin op zaterdag, dat is alles wat overblijft van het dorp Petobo.

Mensen dragen hun bezittingen door een beschadigd gebied als gevolg van liquefactie in het dorp Petobo. Afbeelding: Getty

Mensen dragen hun bezittingen door een beschadigd gebied als gevolg van liquefactie in het dorp Petobo. Afbeelding: Getty Bron: Getty Images

Een Indonesisch reddingslid staat voor puin na de tsunami-aanval in Mamboro. Afbeelding: AFP

Een Indonesisch reddingslid staat voor puin na de tsunami-aanval in Mamboro. Afbeelding: AFP- bron: AFP

'ZO VEEL CUTS'

De taak van het team is om de lichamen aan de oppervlakte te vinden en terug te halen om de weg vrij te maken voor de zware machines om binnen te komen en dieper te graven.

Het wordt een lange, zware baan.

'We zullen alle oppervlakkige puinhopen die er bovenop liggen verwijderen en de ruimtes in gaan en kijken of er lichamen zijn,' zei Allibert terwijl hij een vreselijk wirwar van puin inspecteerde.

‘Als er lichamen in de ruimtes zijn, zullen we ze extraheren. Als we lichaamsdelen zien uitsteken, gaan we graven om het lichaam eruit te krijgen … Het is een baan op de lange termijn, maar daarna komen ze met de zware machines ‘, zei hij.

Beschadigde auto's gezien in een gebied dat is aangetast door liquefactie in het dorp Petobo. Afbeelding: Getty

Beschadigde auto's gezien in een gebied dat is aangetast door liquefactie in het dorp Petobo. Afbeelding: Getty Bron: Getty Images

Niemand weet hoeveel mensen naar hun dood werden gesleept toen de grond onder Petobo en de nabijgelegen gebieden ten zuiden van Palu zo gewelddadig oploste.

Huizen werden in de aarde gezogen, uit elkaar gescheurd en honderden meters door de kolkende modder gestuwd.

Het nationale rampenbureau zegt dat 1700 huizen in één buurt alleen zijn opgeslokt en honderden mensen verdwenen.

Allibert zei dat het maanden zou duren om alle lichamen te vinden.

Mensen lopen langs een beschadigd gebied dat werd getroffen door liquefactie in het dorp Petobo. Afbeelding: Getty

Mensen lopen langs een beschadigd gebied dat werd getroffen door liquefactie in het dorp Petobo. Afbeelding: Getty Bron: Getty Images

‘Het kan 4 tot 5 maanden duren om alle grond te verwijderen en dat is met de graafmachines,’ zei hij.

‘De graafmachines kunnen geen enorme hoeveelheden grond innemen, omdat er onder zich lichamen zijn, je moet de aarde voorzichtig schrapen.’ Getraumatiseerde overlevenden zijn wanhopig op zoek naar hulp.

‘Er zijn hier zoveel lijken,’ zei Irwan, 37, die net als veel Indonesiërs met één naam gaat.

‘Ik ben van hier, dus mijn hele familie is hier, er zijn er zoveel verdwenen,’ zei hij. Indonesië is van oudsher terughoudend om gezien te worden als externe hulp voor natuurrampen.

De regering miste buitenlandse hulp dit jaar toen aardbevingen op het eiland Lombok toesloegen, maar zei dat het hulp zou accepteren van het buitenland voor Sulawesi.

Categories: Wereld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *