Meer ARIA-diagramwijzigingen

Published by Elna Schuppe on

BETAALDE streaming-diensten zullen meer gewicht hebben dan gratis streaming-opties onder de nieuwe regels die deze week in de ARIA-charts worden geïntroduceerd.

Het betekent dat gokkers die betalen voor hun muziek meer invloed zullen hebben op hoe hoog singles en albums zich registreren op de ARIA-hitlijsten. De wijzigingen zijn te zien in alle verkoopgrafieken voor alle genres die deze zaterdag zijn uitgebracht.

‘Het zegt dat niet alle streams hetzelfde zijn’, zei ARIA-topman Dan Rosen.

‘Het belangrijkste voor ons is dat de artiest betaald wordt, dus dit is een erkenning dat een betaalde stream meer waard is dan een advertentie-ondersteunde stream voor het ARIA-diagram.’

Spotify is een van de laatste grote streamingdiensten die nog steeds een gratis abonnementsmodel aanbieden, waarbij luisteraars advertenties tussen nummers horen, evenals een betaalde advertentievrije optie.

5 Seconds of Summer heeft de streamingcode dit jaar gekraakt. Afbeelding AAP / David Clark

5 Seconds of Summer heeft de streamingcode dit jaar gekraakt. Afbeelding AAP / David Clark Bron: News Corp Australia

Betaalde streamingdiensten zoals Spotify, Apple, Deezer, Google Play, Amazon en You Tube zullen nu alle streams van singles en albums meer gewicht krijgen van ARIA.

ARIA onthult echter niet het verschil dat ze toekennen aan een betaalde en een gratis stream.

In mei vorig jaar omvatte ARIA streaming-cijfers om de albumgrafiek te berekenen, na al te hebben gebruikt in de singles-grafiek.

Hoewel ze nooit de officiële figuur hebben aangekondigd, wordt aangenomen dat ongeveer 175 streams van een nummer tellen als één uitverkoop. Rosen zei dat ze nu een ander soort gegevens gebruiken om de laatste weging tussen betaalde en gratis streams te berekenen.

‘Streaming is nog steeds een evoluerend medium. U probeert downloads en streams en fysieke verkopen te schatten. Het is geen perfecte wetenschap, dus je moet het voortdurend controleren en ervoor zorgen dat je de juiste formule krijgt om het te laten werken. ‘

ARIA voert al maanden een testgrafiek uit nadat ze de leiding hebben genomen van de VS en het VK, die betaalde streams meer gewicht hebben gegeven dan gratis.

‘De dingen veranderen zo snel dat we ervoor willen zorgen dat we niet in schaduwen springen’, zei Rosen.

ARIA CEO Dan Rosen op het ARIA Nominations Event deze maand. Pic: Markeer Metcalfe / Getty Images

ARIA CEO Dan Rosen op het ARIA Nominations Event deze maand. Pic: Mark Metcalfe / Getty Images Bron: Getty Images

‘De testgrafiek heeft aangetoond dat er geen enorm verschil is. Nummer nummer 1 lijkt hetzelfde te zijn in betaalde en gratis streaming. De albumgrafiek, omdat fysiek en downloads nog steeds een grotere component zijn, kunt u een verschil maken, maar waarschijnlijk niet zoveel verschil als in het diagram voor een enkele kaart.

‘Maar de ARIA-kaart is het enige waar mensen over 10, 20, 30 jaar op terugkijken, zodat je zeker wilt weten dat je het goed doet.’

In 2018 hebben de Australische acts eindelijk de wurggreep doorbroken – internationale artiesten – waaronder de streamingkoningen Drake en Ed Sheeran – hebben de streaming gestuurde singles-chart bewaard.

5 seconden Youngblood van de zomer bracht acht weken door op nummer 1, terwijl Dean Lewis ' Be Alright nummer vijf was gedurende vijf weken.

Voorafgaand aan 5SOS waren de Veronicas in 2016 met In My Blood de laatste Australische act om een nr. 1 single te scoren.

Terwijl streamen singles langer op nummer 1 heeft zien staan (Drake heeft dit jaar al 17 weken doorgebracht op nummer 1 in Australië, met drie verschillende singles), heeft de albumgrafiek nog steeds een hoog verloop van nieuwe hitlijsten.

Tien Australische acts scoorden dit jaar al nummer 1-albums – Kylie Minogue, Vance Joy, Gurrumul, Parkway Drive, Sheppard, 5 seconden van de zomer, Amy Shark, The Amity Affliction, John Butler Trio en Paul Kelly.

De ARIA-kaarten introduceren dit weekend ook een nieuw logo.

De Australische zanger Dean Lewis was vijf weken lang nummer één met Be Alright. Foto: Jonathan Ng

De Australische zanger Dean Lewis was vijf weken lang nummer één met Be Alright. Foto: Jonathan Ng Bron: News Corp Australia

Categories: vermaak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *