'Vile' Grenfell Tower stunt woedend UK

Published by Elna Schuppe on

ZE lachten als de effefy van de Grenfell Tower – compleet met 'brownface'-figuren, sommigen die hijabs dragen – tot de grond toe verbrand. Nu is Scotland Yard op zoek om ze te vinden.

De ramp met de Grenfell Tower kost 72 levens.

Volgens de politie is de tragedie veranderd in een 'zieke', 'gemene' en racistische aanval op de slachtoffers.

Guy Fawkes-feestvierders staken op 5 november vuurwerk in heel Groot-Brittannië aan. In dit geval, gefilmd in iemands achtertuin, zetten ze een kartonnen mock-up van 1 m hoog op de woontoren van Londen. In de ramen waren figuren: sommigen beschilderd met bruine trekken, anderen met traditionele islamitische kleding.

Op de achtergrond konden feestgangers worden gehoord die lachend en racistisch mishandelden bij het vuur.

Van de geringschattende opmerkingen werd geroepen: ‘Het komt wel goed, maak je geen zorgen. blijf in je flat ‘- een verwijzing naar het fatale advies dat aan inwoners werd gegeven toen de ramp zich vorig jaar voltrok.

‘Dat is wat er gebeurt als ze hun huur niet betalen’, zegt een ander.

‘Zoveel mensen hebben zoveel dierbaren verloren en nog veel meer zijn diep getroffen. Het is vreselijk om die ramp op zo'n grove manier te bespotten, ‘vertelde Metropolitan Police Commander Stuart Cundy aan de media. ‘Ik kan me niet voorstellen dat de ellende die deze video ongetwijfeld zal veroorzaken voor nabestaanden en nabestaanden.’

Britse politie probeert de bron te vinden van een Guy Fawkes nachtvideo waarin een model van de Grenfell-toren in brand werd gestoken te midden van racistische mishandeling. Afbeelding: Twitter

Britse politie probeert de bron te vinden van een Guy Fawkes nachtvideo waarin een model van de Grenfell-toren in brand werd gestoken te midden van racistische mishandeling. Afbeelding: Twitter- bron: geleverd

Sommige feestgangers waren zich hiervan bewust: er was in ieder geval één te horen die opmerkte dat het vreugdevuur ‘echt slechte smaak’ was. Maar de show ging door.

Metropolitan police doet een beroep op informatie over de bron van de video.

Ondertussen hebben de premier, brandhoofden en slachtoffers de feestgangers veroordeeld.

‘Respect voor degenen die hun leven hebben verloren in de Grenfell Tower, evenals hun families en geliefden, is volstrekt onaanvaardbaar’, zei premier Theresa May.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei: ‘Ik veroordeel deze misselijkmakende video absoluut. De gruwelijke brand in de Grenfell-toren was een van de meest verwoestende tragedies die onze stad ooit heeft ondergaan – en ik roep sociale mediabedrijven op om het juiste te doen en deze inhoud onmiddellijk te verwijderen. ‘

De Justice4Grenfell-campagnegroep, met inbegrip van overlevenden en families van de doden, zei dat het ‘geschokt was door de onmenselijkheid en ongevoeligheid’ van de betrokkenen.

‘Dit was een onnodige misselijkmakende daad van haat tegen degenen die, buiten hun schuld, het ergste hebben meegemaakt sinds 14 juni 2017. Dit is duidelijk een haatmisdaad en als een samenleving moeten we dit soort flagrante daden van haat nooit tolereren .”

De vreugdevuurnacht op 5 november – of Guy Fawkes Night – is een viering van het 1605 Gunpowder-plot om het Parliament House op te blazen.

Categories: Wereld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *